|
A
|
Acmella oleracea
tradiční indiánská léčivá rostlina, pocházející z tropů Brazílie, extrakt z této byliny se používá jako přísada do nejrůznějších pleťových krémů, které jsou určené pro snížení obličejových vrásek. Acmella oleracea má tu vlastnost, že pomáhá uvolňovat obličejové svaly, a tím se snižuje tvorba vráseka vrásky již vzniklé účinně vyhlazuje, funguje jako přírodní bylinný Botox

Adstringentní látky
látky, které stahují a vysouší tělesné tkáně, snižují vylučování, sekrety, výtoky a krvácení
Alantoin
je chemická látka na bázi močoviny, urychlující regenerační procesy v organismu, zvyšuje tvorbu neutrofilních leukocytů, které se podílejí na obraně proti různým bakteriálním infekcím, alantoin se též podílí na tvorbě tkaniva, pro své výrazné regenerační účinky se s oblibou využívá v kosmetice a farmacii
Aloe vera
-
Aloe vera reguluje pH kůže – pomáhá udržet nebo vyvážit pH kůže, protože pH aloe vera se velice blíží pH lidské kůže. Aloe vera zjemňuje, vyhlazuje a zpevňuje pokožku.
-
Aloe vera proniká do hlubokých vrstev kůže – ve spojení s dalšími prvky (např. vitamínu E) proniká do kůže a ta je tak lépe vyživována, proniká 4x rychleji než voda.
-
Aloe vera vyživuje kůži – spolu s různými látkami (vitamíny, aminokyseliny a jiné) proniká k nejhlubším vrstvám kůže a silně je vyživuje.
-
Aloe vera zbavuje kůži odumřelých buněk – pokud sami neodstraňujeme odumřelé buňky, začnou se hromadit a ucpávají kožní póry. Aloe vera působením svých proteolytických enzymů odstraňuje odumřelé buňky a funguje jako jemný peeling.
-
Aloe vera regeneruje buňky – stimuluje buněčné množení, zvyšuje produkci vazivových buněk, urychluje tvorbu kolagenu
-
Aloe vera jako hydratační a současně adstringentní prostředek – hydratační krémy na bázi aloe vera zadržují v pokožce dostatečné množství vody, což je základní podmínkou zdravé pleti, aloe vera působí jako stahující a zvlhčující prostředek
Antioxidant
je látka, jejíž molekuly omezují aktivitu kyslíkových volných radikálů (oxidanty), tím omezují proces oxidace v organismu nebo směsích, kde se vyskytují. Do lidského těla jsou zavedeny prostřednictvím externích zdrojů ( vystavování slunci, znečištěné prostředí, alkohol, kouření, nezdravé potraviny apod.) volné radikály (oxidanty), které způsobují uvnitř těla rozdělení zdravých buněk, to následně oslabuje imunitní systém, urychluje proces stárnutí, vyvolává některé vážné nemoci jako je šedý zákal či rakovina. Nejdůležitější přirozené antioxidanty, které se používají i v kosmetickém průmyslu : vitamíny ( A, E, C, B2, B15), karotenoidy, flavonoidy, antioxidanty na bázi aminokyselin, antioxidanty chránící organismus ( koenzym Q10, kataláza, melatonin).
|
|
B
|
Bisabolol
je bezbarvý viskózní olej, který je hlavní složkou silice Heřmánku pravého, po staletí se ho využívá v kosmetice, má zklidňující a protizánětlivé účinky
|
|
C
|
Co to je pH pokožky
na povrchu celého těla se nachází tzv. ochranný kožní film, který je tvořen hydrolipidovou vrstvou, což jsou produkty mazových a potních žláz a odumřelé buňky rohové vrstvy pokožky, vrchní (rohová) vrstva kůže má hodnotu pH přibližně 5,5. Neporušený ochranný kožní film chrání pokožku před nepříznivými vnějšími vlivy, slunečním zářením, nadměrným vysušováním a před rozmnožením choroboplodných zárodků. Pokud je tedy ochranná kožní bariéra narušena, pokožka je více náchylná k nejrůznějším infekcím. K vyrovnání kožního pH k normálu existují různé způsoby, mezi nejběžnější patří pravidelné používání vhodných kosmetických přípravků
Chřestýšovec Waglerův
had patřící do čeledi zmijovité, dorůstá délky cca 1,5 m, patří mezi nejkrásnější, nejžádanější, ale také nejproblémovitější chřestýšovce vůbec, má velkou trojúhelníkovou hlavu, tělo je poměrně zavalité, ocas je chápavý, jedná se o velice variabilně zbarvený druh, obvykle je černý se zelenými či žlutými příčnými pruhy a roztroušenými žlutými tečkami, žije v jihovýchodní Asii, je proslulý tím, že je chován v hadím chrámu v Penangu v Malajsii, většinu dne tráví netečným odpočinkem v korunách stromů, v noci číhá na svoji kořist a visí při tom hlavou dolů, uštknutí „zmije chrámové“ bývá pro člověka bolestivé, jeho paralyzující jed není smrtelně jedovatý (ve výjimečných případech může ke smrti dojít), paralyzujících účinků jedu chřestýšovce Waglerova se s úspěchem využívá v kosmetickém průmyslu – v podobě syntetického hadího jedu (látka zvaná SYN-AKE) je přidáván do pleťových krémů a gelů

|
|
D
|
Detergent
je chemická látka určená k čištění, termín „detergent“ se někdy používá pro odlišení mezi „mýdlem“ a jinými „tenzidy“(saponáty) používanými k čištění, obecně „detergentní“ znamená „čistící“ nebo „mající čistící vlastnosti“
|
|
E
|
Esenciální (nenasycené) mastné kyseliny
jsou látky nezbytné pro lidský organismus, podílejí se na tvorbě buněčných membrán, které bez přítomnosti EMK ztrácejí pružnost a schopnost vázat vodu, esenciální se nazývají proto, že si je lidský organismus nedokáže vytvořit sám
|
|
F
|
|
|
G
|
Glycerin
neboli glycerol, je to bezbarvá viskózní kapalina bez zápachu, sladké chuti, používá se především v kosmetice jako přísada v hydratačních krémech a mýdlech i jako zvlhčovadlo v zubních pastách
|
|
I
|
|
|
K
|
Karagén
látka podobná agaru, vyrábí se ze sušených stélek mořských řas (Puchratka kadeřavá), bohaté na sliz, používá se např. v lékařství, farmacii, potravinářství a v kosmetickém průmyslu jako zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor
Karnitin
je látka, která podporuje spalování tuků v lidském těle
Kofein
čistý kofein je bílý hebký prášek nebo lesklé jehličky hořké chuti, v lidském organismu funguje jako stimulátor centrální nervové soustavy, dočasně potlačuje únavu a probouzí bdělost
Koloidní zlato
obsahuje mikroskopické částice ryzího 24 karátového zlata rozpuštěného v čisté destilované vodě, velikost těchto nanočástic umožňuje snadné pronikání přímo k jádru buněk, usnadňuje vstřebávání živin, regeneruje tkáně včetně cévního systému, vytváří elastickou pokožku bez vrásek
Kyselina hyaluronová
je látka, která tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty, je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání, váže na sebe vodu, zabraňuje prostupu virů a bakterií k buňce, likviduje volné kyslíkové radikály a ovlivňuje vývoj buněk, zabraňuje ukládání kolagenu, a proto při hojení nevznikají jizvy
|
|
L
|
Lipozomy
jsou uměle připravené mikroskopické částice (uzavřené váčky), díky nimž se hluboko do podkoží dopravují výživné a účinné látky, dříve byly lipozomy obsaženy pouze v dražších kosmetických krémech, dnes se používají v přípravcích na pleť, tělo, ale i v koupelových či vlasových přípravcích, nejvíce se přidávají do gelů nebo emulzí, emulze s lipozomy nemají dlouhodobější účinnost, proto by měly být spotřebovány nejdéle do 1 roku, v gelech jsou lipozomy stabilnější, ale měly bychom brát v úvahu to, že gely jako takové spíše pokožku vysušují
|
|
M
|
Mandlový olej
získává se lisováním zralých semen za studena, v kosmetice se používá jako nosný prvek do krémů, pleťových mlék a sprchových přípravků, je vhodný pro péči o suchou pokožku, pro dobrou snášenlivost je též vhodný pro citlivou dětskou pokožku
Mořské řasy
pro svoji nutriční hodnotu jsou mořské řasy důležitou součástí našeho života, používají se v potravinářství, farmacii, ale i v kosmetickém průmyslu. Mořské řasy mají velký obsah minerálů a stopových prvků, které absorbují z mořské vody, dále obsahují vlákninu a proteiny , esenciální aminokyseliny, vitamíny A, C, E a B12. Pro kosmetické účely se mořské řasy využívaly již ve starověku, dnes se přidávají do běžných kosm. výrobků ( šampony, sprchové gely, pleťové krémy, tělová mléka ) - řasy mají výživné, hydratační, revitalizační a zjemňující účinky a využívají se při léčbě akné, padání vlasů a vyhlazování vrásek

|
|
P
|
Parabeny
chemické látky užívané jako konzervační činidla v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu
Peptidy
organické sloučeniny složené ze dvou nebo více aminokyselin, regenerují a posilují pokožku, zpevňují podkožní vazivo
Prostaglandin
je látka podobná hormonům, vznikajících prakticky ve všech orgánech těla (prostata, plíce, cévy, ledviny, mozek aj.), na rozdíl od hormonů je netvoří specializované buňky (žlázy) a nepřenášejí se krví, ale působí lokálně, ovlivňují prokrvení a srážení krve, účastní se imunitních a zánětlivých procesů, zvyšují stahy děložní svaloviny atd.
|
|
T
|
|
|
V
|
Vilín
je okrasný keř, pocházející ze Severní Ameriky, jeho léčivé účinky zaznamenali již indiáni, ve farmacii a kosmetice se používají především listy a kůra vilínu virginského, výtažky z vilínu jsou součástí pleťových krémů, pleťových toniků i pánských vod a balzámů po holení, vilín má svíravé, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, příznivě působí na ekzémy a lupenku

Vitamín E
patří mezi vitamíny rozpustné v tucích, v organismu slouží jako důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály, napomáhá při léčbě kožních onemocnění, spolu s vitamínem C je účinnou prevencí spálení pokožky na slunci, má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti
|